Flera särdrag i svensk arbetsmarknadspolitik

AMS2006-09-12

Andra länder har inte en lika livlig debatt som Sverige om arbetsmarknadspolitiken, säger forskaren Eskil Wadensjö. Men det beror ofta på att det inte finns så mycket arbetsmarknadspolitik att diskutera.

Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att jämföra olika länders modeller för arbetsmarknadspolitik, anser Eskil Wadensjö, professor på Institutet för social forskning, Sofi, vid Stockholms universitet. Svårigheterna beror dels på att det är komplicerat att utvärdera och jämföra insatserna i sig, dels på att nivån på arbetslösheten hänger ihop med flera områden, inte minst ekonomisk politik. Dessutom ser företagskulturerna olika ut.

Ett särdrag för Sverige är dock det som kallas aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är allt förutom pengar i handen till den arbetslöse: utbildning, omskolning, olika typer av subventionerade anställningar. I många länder har man endast en passiv utbetalning av bidrag till arbetslösa.

Ett annat svenskt särdrag är enligt Eskil Wadensjö omfattande insatser för arbetshandikappade, som arbete på statliga Samhall eller lönebidrag för andra anställningar.

Jonas Månsson, arbetsmarknadsforskare på Arbetslivsinstitutet, säger att internationella konferenser på området inte lyfter fram Sverige lika mycket som förr.

–Nu är det mer Danmark man pratar om, och nyckelbegreppet är flexicurity.

Ordet är en sammansättning av flexibility och security, alltså rörlighet och trygghet. Den danska tryggheten består i hög ersättningsnivå vid arbetslöshet och att det är lätt att hitta ett nytt jobb, medan rörligheten avser arbetsgivarnas möjligheter att göra sig av med folk.

Eskil Wadensjö anser dock att fokuseringen på Danmark inte ska överdrivas.

–Det svänger. Nu är man inne på aktiveringspolitik igen. Intresset för svensk arbetsmarknadspolitik är ibland större utanför Sverige än här hemma.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA