Arbetsförmedlingen brister i kontroller

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-10-24
Arbetsförmedlingen sköter inte kontrollen av arbetssökandes aktiviteter hos kompletterande aktörer. Myndigheten säkerställer inte att avvikelser rapporteras, skriver Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en ny rapport.

IAF har granskat hur Arbetsförmedlingen klarar av sin kontrollfunktion när en arbetssökande deltar i aktiviteter som anordnas av en kompletterande aktör.

För att Arbetsförmedlingen ska kunna veta att villkoren för att få ersättning uppfylls ska kompletterande aktörer skicka information om händelser som kan påverka deltagares rätt till ersättning.

IAF konstaterar att det finns brister i denna avvikelserapportering som innebär att Arbetsförmedlingen inte fullt ut kan utöva sin kontrollfunktion.Informationen i avvikelserapporterna granskas inte heller alltid, vilket medför att kontroller helt enkelt inte utförs, skriver IAF. Det ökar risken för att myndigheten bryter mot likabehandlingsprincipen och att ersättning betalas ut felaktigt, konstaterar myndigheten.

Granskningen visar också att det finns risk för att myndighetsutövningen flyttas till kompletterande aktörer.

Arbetsförmedlingen ska senast 28 februari 2019 redovisa till IAF vilka åtgärder myndigheten har vidtagit med anledning av granskningen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.