Kritik mot Arbetsförmedlingens kontrollarbete

A-KASSAN2018-10-31
Det finns omfattande brister i Arbetsförmedlingens arbete med kontroller av arbetssökande. Det visar ytterligare en rapport som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, lämnat över till regeringen.

Arbetsförmedlingen har en viktig roll för att kontrollen i arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen ska fungera som den är avsedd, konstaterar IAF i sin rapport. Men det finns omfattande brister i hur myndigheten utför sitt kontrollarbete, anser myndigheten.

”Arbetet med handlingsplaner och aktivitetsrapporter lever inte de upp till de krav som finns. Vi ser också att det finns brister i hur arbetsförmedlarna lämnar underrättelser till a-kassorna”, kommenterar generaldirektör Peter Ekborg, IAF, i ett pressmeddelande.

Bristerna i Arbetsförmedlingens kontrollarbete ger konsekvenser för den enskilde, för samhället och för arbetslöshetsförsäkringens omställningsfunktion och legitimitet, anser IAF:

”En svag kontrollfunktion riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet för den som söker jobb. Det finns också risk att det blir felaktiga utbetalningar från arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet”, menar Peter Ekborg.

Arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som ett omställningsstöd för den som söker jobb. Arbetsförmedlingens kontroller är en viktig del både för att ge stöd för arbetssökande att snabbt komma i arbete och för att kontrollera att den som är arbetssökande sköter sitt åtagande för att ha rätt till ersättning, konstaterar IAF.

Avvikelser har enligt IAF konstaterats i de flesta delarna av kontrollkedjan. Bland annat följer inte Arbetsförmedlingen reglerna när det gäller arbete med handlingsplaner och aktivitetsrapporter. Till exempel saknar många arbetssökande en handlingsplan och granskningarna av aktivitetsrapporterna är i många fall bristfälliga. Arbetsförmedlingen brister även i sin skyldighet att underrätta arbetslöshetskassorna när det kan antas att den arbetssökande inte uppfyller regler och villkor för ersättning. Exempel på detta är att hälften av arbetsförmedlarna själva har uppgett att de inte lämnat alla underrättelser som de borde, konstaterar IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.