Bristande likvärdighet hos a-kassorna

A-KASSAN2018-10-25
A-kassorna tillämpar lagen olika, konstaterar Riksrevisionen. Det är stora skillnader mellan hur olika a-kassor agerar när Arbetsförmedlingen lämnar en underrättelse om att en arbetssökande bryter mot reglerna.

Genom arbetslöshetsförsäkringen kan den som är arbetslös ha rätt till ersättning från någon av de 27 fristående a-kassorna. Under 2017 betalade a-kassorna totalt ut 12,4 miljarder kronor till drygt 220 000 arbetssökande.

Kravet är att den arbetssökande aktivt söker jobb och lämnar in sina aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om den arbetssökande inte sköter detta lämnar Arbetsförmedlingen en underrättelse till a-kassan. Under 2016 skickade Arbetsförmedlingen ungefär 195 000 underrättelser.

Men det finns betydande skillnader i hur ofta de olika a-kassorna delar ut sanktioner när arbetslösa inte söker jobb eller bryter mot reglerna på andra sätt, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. 

”Att en medlem i en a-kassa löper avsevärt mindre risk att bli av med sin ersättning vid brott mot villkoren än vad en medlem i en annan a-kassa gör är en tydlig indikation på brister i likvärdigheten – och så ska det inte vara”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Åtta av tio underrättelser om misskötsamhet handlar om att den arbetssökande utan ”godtagbara skäl” låtit blir att lämna in sin aktivitetsrapport. Det är därför viktigt att a-kassorna har en gemensam tillämpning av begreppet ”godtagbara skäl”, konstaterar Riksrevisionen. 

”A-kassorna efterfrågar tydligare vägledning från IAF i form av föreskrifter om ”godtagbara skäl”. Sådana föreskrifter finns inte i dag, eftersom IAF saknar bemyndigande att utfärda dem”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Anton Ringström i pressmeddelandet.

Enligt myndigheten bör regeringen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, ge a-kassorna bättre vägledning i hur de ska hantera regelverket. Riksrevisionen anser därför att regeringen bör se över IAFs uppdrag att förtydliga regelverket i försäkringen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.