Arbetsförmedlingen varnar för hög belastning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-02-19

Anslaget per deltagare i etableringsuppdraget har minskat. Varje arbetsförmedlare hanterar i dag dubbelt så många nyanlända som 2011. Det skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, på Dagens Nyheters debattsida och kräver höjt anslag.

Arbetsförmedlingen räknar med att ta emot drygt 37 000 nya deltagare i det tvååriga etableringsuppdraget 2016. Tanken med uppdraget är att förbereda nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

År 2017 och 2018 räknar myndigheten med att drygt 53 000 respektive 59 000 nyanlända kommer att delta i uppdraget.

Samtidigt har det anslag som Arbetsförmedlingen får per nyanländ och år minskat, från 56 000 kronor per deltagare 2011 till 21 000 kronor per deltagare och år i fjol. Det betyder att varje arbetsförmedlare måste hantera dubbelt så många nyanlända, skriver Mikael Sjöberg.

I sin utgiftsprognos för 2016-2018 varnar Arbetsförmedlingen för att situationen kommer att bli ännu värre om inte anslaget höjs. Då kommer antalet deltagare per arbetsförmedlare öka från 50 år 2015 till 80 år 2018.

Det ”riskerar att ge nyanlända invandrare sämre stöd i etableringen och de anställda på Arbetsförmedlingen inom etableringsuppdraget en än mer besvärlig arbetssituation”, skriver myndigheten i sin prognos.

För 2016 förutsätter Arbetsförmedlingen därför att anslaget ökas till 31 000 kronor per nyanländ, skriver Mikael Sjöberg på Dagens Nyheters debattsida.

Det totala förvaltningsanslaget behöver öka till 2,4 miljarder nästa år och 3,1 miljarder år 2018.

Mikael Sjöberg skriver också att en framgångsrik etablering av nyanlända inte bara kräver bättre förutsättningar för Arbetsförmedlingen utan också fler bostäder, kortade väntetider, vuxenutbildning och reformer på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA