Arbetsförmedlingens pengar räcker

ARBETSMARKNAD2008-10-09

Ingen annan verksamhet inom Arbetsförmedlingen påverkas när pengar omdisponeras för åtgärder i Västra Götaland. Det säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist

Trots de många varslen i Västsverige blir det inga extrapengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förklarat i media. Han har också sagt att Arbetsförmedlingen ska omdisponera sina pengar för att klara sin uppgift.

Hur påverkar det övrig verksamhet inom Arbetsförmedlingen?

– Inte alls, svarar nya generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist. Det rör sig om 1,5 miljarder kronor av årets anslag för jobb- och utvecklingsgarantin. De pengarna blir över enligt vår prognos. Vi omdisponerar dem utifrån de behov som uppstår på grund av varsel på nationell nivå.

Hon betonar att Arbetsförmedlingen är en nationell myndighet som måste behandla alla jobbehövande lika. Det gäller både dem som nu drabbas av varslen och prioriterade grupper som dem i jobb- och utvecklingsgarantin, invandrare och ungdomar som inte kommer ut i jobb.

– Vi arbetar efter två spår: Dels ska vi bygga upp en rationell beredskapsorganisation för att ta emot varslen, samköra alla resursbehov och varningstecken från län och kommuner, dels måste vi arbeta vidare med prioriterade grupper. Det får inte bli något antingen eller.

Vad betyder det att ni inte får nya pengar till arbetsmarknadsåtgärder?

– Det kan jag inte kommentera nu. Vi vet ju inte vilka individer som drabbas och vilka behov de har. Inte förrän vi vet det kan vi göra en bedömning. Först måste vi också göra en analys av konsekvenserna, innan vi skapar ett paket av åtgärder.

Enligt vissa bedömare kan arbetslösheten bli 7 procent nästa år. Räcker i så fall nuvarande resurser?

– Inte om Arbetsförmedlingen ska ta hand om allt själv. Men vi samverkar med andra parter: arbetsgivare, som också har ett ansvar,Trygghetsrådet, Trygghetsstiftelsen, Globaliseringsfonden, län och kommuner. När vi vet hur alla är beredda att hjälpas åt, då vet vi vad Arbetsförmedlingen behöver. Vi får inte heller glömma att de flesta människor har ett jobb i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA