Arbetsgivare vill skärpa konfliktregler

ARBETSRÄTT2016-06-14
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ställer krav på hårdare konfliktregler på svensk arbetsmarknad kring proportionalitet, sympatiåtgärder och samhällsfara. Den pågående pilotstrejken är en anledning.

I den svenska modellen sköts varsel och konflikter av arbetsmarknadens parter utan politisk inblandning. Men nu säger Peter Jeppson, vice vd i Svenskt Näringsliv, till TT, att det inte längre räcker att parterna hanterar frågorna utan efterlyser lagstiftning. Han pekar bland annat på ett strejkvarsel som i våras hotade samhällsviktiga IT-system.

”När det gäller samhällsfarlighet har den här avtalsrörelsen satt strålkastarljuset på en del viktiga frågeställningar”, säger han till TT.

Svenskt Näringsliv kan också tänka sig att med lag begränsa möjligheterna till sympatiåtgärder och skärpa kraven på proportionalitet. Går det inte att komma överens med facken om sådana förändringar kommer arbetsgivarna att vända sig till regeringen med krav på lagändringar.

Den pågående konflikten mellan Sas och Svensk pilotförening är ett exempel på att regelverket kring proportionalitet behöver ändras, anser Peter Jeppsson.

”Det är inte rimligt att ställa till den här stora skadan med det syfte som piloterna har”, säger han till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.