Arbetsgivarverket avvisar starkare kontroll

REVISION2006-10-03

Arbetsgivarverket är kritiskt till ett förslag om ny reglering av hur myndigheter ska bedriva intern styrning och kontroll. Förslaget vore ett steg tillbaka mot tydligare regeringsstyrning.

En arbetsgrupp inom finansdepartementet har med stöd från Ekonomistyrningsverket föreslagit en reglering av hur myndigheter ska sköta sin interna styrning och kontroll. Förslaget skulle beröra cirka 50 större myndigheter och länsstyrelserna.

Arbetsgivarverket konstaterar i ett remissvar att den svenska modellen bygger på att regering och riksdag fastställer vad en myndighet ska göra, och myndigheten sedan avgör detaljerna i hur uppdraget ska utföras.

”Arbetsgruppen har inte visat på konkreta exempel från svensk statsförvaltning där det förekommit omfattande brister av det slag som den nya regleringen är tänkt att motverka”, skriver verket.

Ett förslag är att inrätta särskilda revisionskommittéer, men Arbetsgivarverket tvivlar på att kostnaderna kan räknas hem i form av effektivare verksamhet. Dessutom finns risken att ökade krav på intern kontroll och revision tar fokus från ledningens normala strategiska och operativa arbete.

”Förslaget att berörda myndighetschefer ska försäkra regeringen om att den interna styrningen är betryggande är en ny princip i svensk förvaltningstradition. Frågan uppstår nu - vilka ytterligare lagfästa kvitteringar av genomfört uppdrag bör i konsekvensens namn åläggas myndighetscheferna?”, skriver Arbetsgivarverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA