Arbetsgivarverket kritiskt till metod för anslagsuppräkning

STATSFÖRVALTNING2021-04-16

De statliga myndigheterna får allt svårare att få pengarna att räcka, konstaterar Arbetsgivarverket. I samband med vårbudgeten presenterades också uppräkningen av förvaltningsanslagen för 2022 – 0,85 procent.

Den automatiska justeringen av pris- och löneomräkningen fortsätter att ge svaga uppskrivningar av förvaltningsanslagen, konstaterar Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande. Nästa år blir uppräkningen 0,85 procent, att jämföra med 1,35 procent för 2021.

En längre period av låga och ibland negativa marknadsräntor har gjort det svårare att få förvaltningsanslagen att räcka till, understryker myndighetens chefsekonom Roger Vilhelmsson:

”Lägre räntor leder dels till lägre uppskrivningar av förvaltningsanslagen än normalt och dels till att de statliga myndigheternas kostnad för den förmånsbestämda pensionen ökar. En kombination som sätter press på ekonomin hos Arbetsgivarverkets medlemmar”, konstaterar Roger Vilhelmsson i pressmeddelandet.

Regeringen har den senaste tiden ökat styrningen av den statliga verksamheten genom att ge många myndigheter så kallade sakanslag, det vill säga öronmärkta anslag som ska användas för att öka verksamhetens volym eller till nya uppdrag. De låga förvaltningsanslagen kan enligt Arbetsgivarverket leda till att myndigheterna inte kan ha tillräckligt många anställda för att klara av ambitionshöjningarna och därför tvingas betala tillbaka sakanslagen. Arbetsgivarverket är positivt till att regeringen tillfälligt skjuter till extra resurser för att lösa situationen hos några myndigheter, men anser att det behövs mer långsiktiga och strukturella förändringar.

”En möjlighet är att utöka möjligheterna för ett mer flexibelt anslagssparande eller att se över det så kallade produktivitetsavdraget”, menar Roger Vilhelmsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA