Arbetsmarknadsåtgärder ska bli jämställda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-01-31
Mindre än var femte deltagare som Arbetsförmedlingen hänvisar till arbetsmarknadsutbildning är kvinna. Därför får myndigheten nu regeringens uppdrag att vidta åtgärder för ökad jämställdhet.

De senaste åren har antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning minskat. Minskningen har varit tydligast bland kvinnliga arbetssökande. Andelen kvinnor i arbetsmarknadsutbildning är nu mindre än 20 procent och andelen kvinnor fortsätter att sjunka. Dessutom är resultatet av arbetsmarknadsutbildningar sämre för kvinnor än för män, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Män är överrepresenterade på de utbildningar där flest deltagare får arbete efter genomförd utbildning.

”Kvinnor och män ska ha likvärdiga möjligheter till jobb. Arbetsmarknadsutbildningar ska inte bidra till en könsuppdelad arbetsmarknad. Regeringen ger därför Arbetsförmedlingen i uppdrag att öka andelen kvinnor i arbetsmarknadsutbildningar. Deltagandet ska vara väsentligt mer jämställt fördelat inom alla utbildningsinriktningar”, kommenterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Antalet anvisningar från Arbetsförmedlingen till nya platser under 2020 ska enligt regeringens direktiv vara väsentligt mer jämställt fördelade inom alla utbildningsinriktningar. Detta ska ske utan att det sker på bekostnad av resultat eller volym.

I budgeten för 2020 har regeringen anslagit 281 miljoner kronor för arbetsmarknadsutbildning för att motverka minskningen av antalet deltagare och möta bristen på arbetskraft med rätt kompetens.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.