Arbetsmarknadsprogram för sjuka

ARBETSFÖRMÅGA2009-11-06

Beslut om sjukskrivningar på över ett år ska ta hänsyn till ålder och utbildning, föreslår utredaren Anna Hedborg. Hon vill också införa graviditetspenning.

Den så kallade arbetsförmågeutredningen har haft i uppgift att definiera begreppet arbetsförmåga. Anna Hedborg konstaterar dock att det inte finns en tydlig medicinsk precisering. Det går exempelvis inte att slå fast hur ont man kan ha och ändå arbeta. Bedömningen av arbetsförmågan och rätten till ersättning från sjukförsäkringen styrs snarare av politiska normer.

Den nya regeln om prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 sjukdagar innebär en skärpning av normen. Anna Hedborg anser att den bör mildras, så att bara den som med stor sannolikhet kan klara ett annat jobb ska bli av med sjukpenningen.

Å andra sidan kan kraven på främst unga och välutbildade höjas efter ett års sjukskrivning även om de har allvarliga ”aktivitetsbegränsningar”.

– Man måste ställa större krav på unga, men också på att samhället hjälper de unga, säger Anna Hedborg.

För att bättre kunna bedöma arbetsförmågan hos den enskilde individen föreslås att Försäkringskassan använder en form av protokoll, en resursprofil som talar om vad individen klarar av och inte klarar av. Detta är ett instrument som kassan och utredningen redan håller på att prova ut.

Vidare bör Försäkringskassan bygga medicinska team för prövningen efter 180 dagar. Utredningen föreslår också att kassan tillsammans med Arbetsförmedlingen skapa ett särskilt arbetsmarknadsprogram för dem som varit sjukskrivna i 180 dagar.

– De programmen måste sättas in mycket, mycket tidigare än när människor nu får hjälp, särskilt när det gäller personer som inte har sjukpenning.

Flera förslag syftar till att renodla sjukförsäkringen:

  • Gravida kvinnor bör kunna få graviditetspenning under 30 dagar före beräknad förlossning – i stället för sjukskrivning.
  • Skönhetsoperationer ska normalt inte ge rätt till sjukpenning. Undantag görs för medfödda skador och skador på grund av sjukdom.
  • Den som förlorar en anhörig får rätt till 10 dagars särskild närståendepenning.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA