Arbetsmiljöverket JO-anmäls

ARBETSMILJÖVERKET 2020-06-09
Arbetsmiljöverket har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, av en tidigare anställd inspektör, rapporterar SVT. Enligt anmälaren har myndigheten agerat partiskt när den samrått med bara ena parten i en konflikt om munskydd i vården.

Den tidigare arbetsmiljöinspektören Hans Karlsson har reagerat på diskussionen om hur Arbetsmiljöverket agerat i samband med sina rekommendationer om användande av munskydd och visir för den som arbetar med personer som bär eller kan misstänkas bära coronasmittan. Enligt Hans Karlsson gick myndigheten med på att backa från ett krav på att både munskydd och visir ska användas efter ensidig kontakt med arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR.

”Om man vill träffa parterna så kallar man in parterna, man sätter sig inte hos bara den ena. Då kan man anses som partisk. Då tappar man ju förtroendet totalt”, säger Hans Karlsson till SVT.

Enligt myndighetens ledning har den inte gett efter för påtryckningar. Generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhem säger till SVT att Arbetsmiljöverket velat linjera med Folkhälsomyndigheten för att undvika motstridiga budskap.

”Vi lägger in vad andra myndigheter rekommenderar så det blir en bra helhet när vi fattar vårt självständiga beslut”, säger hon till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.