Arbetstiden följer inget system

TRESKIFT2003-10-15

Treskift dygnet runt och en genomsnittlig veckoarbetstid från drygt 34 till 36 timmar. Det gäller för flygledarna i Arlandas flygledartorn.

ST-medlemmen Ann-Katrin Wictor är flygledare sedan tre och ett halvt år och arbetar i ”tornet”, som man säger på yrkesjargongen. Hon och hennes kolleger leder trafiken för plan som rör sig upp till 600 meters höjd, det vill säga alla starter och landningar.

Det är ett krävande jobb som kräver absolut uppmärksamhet, stresstålighet och ”etredimensionellt tänkande”e.

–Man måste ha många bollar i luften, tänka framåt tre steg hela tiden och sekundplanera för nästa steg. Ofta hanterar man flera plan i taget, beskriver Ann-Katrin Wictor.

Därför måste flygledaren omedelbart säga ifrån när för mycket händer på en gång och en kollega behöver rycka in. Och en lätt förkylning kan till exempel vara tillräckligt för att sjukskriva sig.

Till jobbet hör förstås skiftgång eftersom flygtrafiken pågår dygnet runt. Skiftgången innebär schemalagt förmiddags-, eftermiddags- eller nattarbete i pass som varierar från vecka till vecka (se tabell).

Flygledarna arbetar enligt listor som löper på olika lång tid. Ann-Katrin Wictor arbetar på en fast lista som löper i 22 veckor utom under sommarmånaderna och jul/nyår. Alla har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet sommartid men ledighet jul/nyår växlar från år till år.

Mest trafik är det under vardagar då sex operativa positioner (fyra flygledare, två assistenter, tre rastavlösare) och en skiftledare är i arbete, men även lördagsförmiddagar och söndagseftermiddagar har mycket trafik.

–Jag kommer inte ihåg från en vecka till en annan hur min dagliga arbetstid ser ut, berättar hon. Den följer inget system. Men jag har planeringen klar för 22 veckor framåt och då kan jag också planera min ledighet, till exempel när jag kan besöka mina anhöriga i Skåne.

Det stora problemet för flygledarna är att det inte blir någon kontinuitet i sömnen. Särkilt slitigt är när de arbetat eftermiddagsskiftet till klockan 22 ena dagen och börjar morgonskiftet klockan sju dagen efter.

–Personligen har jag inga problem med sömnen men jag skulle inte kunna jobba på det sättet två veckor i sträck, fortsätter hon. Vi har en pensionsålder vid 60 år och den behövs nog för jag kan tänka mig att man känner sig sliten som äldre.

Ann-Katrin tycker att det är bra att vara ledig mitt i veckan och ibland förmiddagar. Då kan man sköta bankärenden, shoppa eller bara ta det lugnt.

–Så länge man som jag är singel är det positivt men den som har sambo eller familj har svårt att få ihop arbete under eftermiddagar och varannan helg med privatlivet, säger hon.

Egentligen blev hon flygledare av en slump. En kompis hade pratat om utbildningen men det blev Ann-Katrin som kom att gå den. Det har hon inte ångrat:

–Det är en intellektuell utmaning. Ingen dag är den andra lik. Det känns roligt att gå till jobbet och vi har fin stämning här.

Karin Magnusson har övergripande ansvar för schemaläggning i tornet och resursplanering. Hon berättar att det finns fyra fasta listor som flygledarna följer. Omloppstiderna är 22, fyra, två eller sex veckor.

–Dessutom finns en icke fast lista för att fylla ut vakanser från de fasta, tillägger hon.

Arbetspassen i alla listor eller scheman är tre (se tabell).

Listorna går enligt lag och avtal och reglerar vilotid mellan passen, antal lediga helger och veckovila. Enligt ett EU-direktiv ska det vara elva timmar mellan passen men på Arlanda har man än så länge åtta timmar enligt gällande avtal.

–Den genomsnittliga arbetstiden är antingen 34 timmar och 15 minuter eller 36 timmar, beroende på hur mycket av den totala arbetstiden som infaller under kvällar och nätter, förklarar Karin Magnusson.

Schemaläggningen för de olika listorna tar ungefär 35 procent av en heltid i anspråk.

Ann-Katrin Wictor

Ålder: 28 år.

Arbete: Flygledare på Arlanda sedan 2000.

Utbildning: Flygledarskolan i Sturup 1997–2000.

Lön: 25 000 kronor per månad. Ingångslönen för flygledare är 18 000, därefter tarifflön till slutlönen 40 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA