Annons:

Åtal efter gisslantagning på Hällbyanstalten

KRIMINALVÅRDEN2021-10-21

Åklagare har i dag väckt åtal mot de två intagna på Hällbyanstalten i Eskilstuna som i somras tog två kriminalvårdare som gisslan. Både kriminalvårdsanställda och poliser kommer att kallas som vittnen.

Det var den 21 juli som de två intagna i ett rymningsförsök tog med sig två anställda och barrikaderade sig i ett vaktrum. De använde ett hemgjort vapen som hot.

Gisslandramat pågick i cirka nio timmar, och kammaråklagare Frida Hamberg konstaterar i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten att det förekom hot och ett visst våld mot de gisslantagna. Åtalet omfattar därför, förutom människorov, också misstanke om grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

De två intagna krävde pengar, kläder och en helikopter för att ta sig därifrån. De krävde också pizzor, vilket de fick. Männen gav till slut upp frivilligt och gripandet gick lugnt till.

Hällby är en klass 1-anstalt där det sitter grova brottslingar. I Publikts tidigare rapportering om gisslandramat konstaterade STs vice klubbordförande Kristina Jansson att det inte är ovanligt att det inträffar allvarliga situationer med hot och bråk.

– Det är inga duvungar som sitter här, situationen kan ändras i en handvändning. Det kan räcka med att någon får ett tråkigt besked hemifrån, som att tjejen gjort slut, för att det ska uppstå en hotfull situation.

Datum för rättegången är ännu inte bestämt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA