Åtalshot mot Kronobergshäktet

NYHET2004-03-30

Om inte Kronobergshäktet löser cellfrågan för de intagna anmäls det till åklagare.

Natten mellan onsdag och torsdag träder Arbetsmiljöinspektionens förbud i kraft. Kronobergshäktet i Stockholm får då inte längre använda andra rum än celler för de intagna.

– En suck av lättnad över att en åtgärd äntligen vidtagits!

Så beskriver Zoran Veljkovic personalens reaktion över förbudet. Han är STs klubbordförande på Kronobergshäktet.

– Samtidigt är vi lite besvikna över att vår chef Lars-Åke Pettersson i media talat om avgång istället för att han mer aktivt försöker få fram fler platser, fortsätter Zoran Veljkovic.

Han är mycket kritisk till att justitiedepartementet har utökat resurserna för polis och åklagare men gör besparingar inom kriminalvården.

– Det går inte ihop, menar han. Nu hoppas jag politikerna tar sitt ansvar.

Än vet ingen hur utrymmesfrågan ska lösas. ST-klubben förväntar sig att kallas till extra samverkansmöte med anledning av den uppkomna situationen.

För närvarande finns 350 intagna på de 320 platserna, lokalerna i Västberga inräknade. Överbeläggningen har lett till att våldet mot personalen ökat markant.

Personalen hinner inte med alla uppgifter, vilket leder till irritation både bland dem och de intagna.

– Jobbar man ensam i en korridor som har tre överbeläggningar och hotfull stämning är det inte roligt att gå till arbetet, säger Zoran Veljkovic. Vi hinner inte med pappersarbetet utan måste klara det praktiska först.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA