ST har dragit tillbaka sin stämningsansökan efter att man nått en uppgörelse med Försäkringskassan där den före detta anställde får nio månadslöner.
Bild: Mostphotos
ST har dragit tillbaka sin stämningsansökan efter att man nått en uppgörelse med Försäkringskassan där den före detta anställde får nio månadslöner.

Avskedad får nio månadslöner i uppgörelse

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-03-09
En ST-medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och som avskedats av Försäkringskassan får nio månadslöner i kompensation efter en uppgörelse mellan parterna.

Den anställde blev avskedad i somras efter att ha jobbat på Försäkringskassan i över 15 år. Sedan länge har hen haft återkommande problem med psykisk ohälsa. I oktober 2019 stämde ST arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD, och ville att avskedet skulle ogiltigförklaras. 

Stämningsansökan har nu dragits tillbaka efter att facket och arbetsgivaren nått en uppgörelse där den anställde får nio månadslöner i kompensation.

I samband med att Försäkringskassans personalansvarsnämnd kom fram till att det fanns skäl för avsked valde man även att åtalsanmäla den anställde. Myndigheten ansåg att medarbetaren medvetet hade avstått från arbetet och att hen därför fått för mycket i lön, enligt stämningsansökan.

Åtalsanmälan ligger i nuläget kvar, då den faller under allmänt åtal.

– Men jag skulle bli väldigt förvånad om den åtalsanmälan leder till något, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.