Avstyrker nya regler om stress

ARBETSMILJÖ2014-12-16

Arbetsgivarverket vill inte ha nya regler för arbete mot stress och kränkande särbehandling. Det framgår av ett remissvar på Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter.

Arbetsgivarverket avstyrker i ett remissvar Arbetsmiljöverkets förslag om nya föreskrifter kring stress och kränkande särbehandling. Enligt arbetsgivarorganisationen omfattar det nuvarande regelverket och det systematiska arbetsmiljöarbetet redan de frågor som de nya föreskrifterna tar sikte på, som arbetsbelastning, arbetstider, konflikter och kränkande behandling.

Enligt remissvaret anser Arbetsgivarverket att systematiskt förebyggande arbete är viktigt. Det innebär bland annat att förebygga och hantera sociala motsättningar, personalkonflikter, kränkningar, samt att förebygga kronisk stress. Men det är svårt att skilja stress i arbetslivet från belastningar i fritiden eller osunda livsstilsvanor. Det är betydligt svårare att få en rättssäker och ändamålsenlig reglering av den psykosociala arbetsmiljön än av den fysiska, anser Arbetsgivarverket.

”De statliga arbetsgivarna ligger i framkant. Här finns ett aktivt systematisk arbetsmiljöarbete. Det visar den undersökning vi presenterade i september om arbetsmiljön i staten”, säger Arbetsgivarverkets arbetsmiljöexpert Gunnar Sundqvist i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA