Avtalsråd vässade förhandlingskraven

AVTAL2007-05-29

Samma dag som ST kallade in sitt avtalsråd var Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström citerad i Dagens Nyheter. Han förklarade att tusentals uppsägningar väntade om löneökningarna i staten blev lika stora som på övriga arbetsmarknaden.

Det Göran Ekström syftade på var att anslagen för myndigheternas löner bara ökar med 0,78 procent nästa år. Men uttalandet var inte avsett som en provokation, förklarar han för ST Press.

– Vi hade vår styrelse och vårt kollegium inkallat samma dag och det handlade mer om att informera myndighetscheferna om läget, säger han.

STs förhandlingchef Johan Tengblad utgår från att löneökningarna även denna gång kommer att ligga i nivå med industriavtalet – hittills drygt 10 procent på tre år. Han tycker att det är bra att även Arbetsgivarverket uppmärksammat problemet med de låga anslagsomräkningarna, som enligt honom framför allt kommer att göra det svårt för myndigheterna att nyanställa.

Likvärdig löneutveckling

STs avtalsråd slog fast kravet på en löneutveckling som är likvärdig med den privata sektorns.

I övrigt diskuteras inte lönenivåerna förrän förhandlingarna startat efter sommaren.

Avtalsrådet tog däremot ställning till frågor om inflytande över lönebildningen och hur yrkesliv och privatliv ska kunna förenas.

* En viktig fråga för ST är att arbetet med den lokala lönebildningen ska fungera bättre än i dag. Därför vill man föra in spärrar som innebär att de centrala parterna kopplas in om facket och arbetsgivaren lokalt är oeniga om lönebildningsarbetet.

* Förhandlingsmodellerna har utgjort en stötesten under avtalsperioden. ST har förordat en variant där chef och medarbetare kommer överens om lönen i ett lönesamtal och överenskommelsen därefter bekräftas i kollektivavtal. En modell som inryms i den traditionella kollektivavtalsmodellen.

Men efter en utvärdering inom förbundet förordar avtalsrådet i stället att modellen med lönesättande samtal, paragraf 8:2 i nuvarande avtal, skrivs om så att den medger en avstämning innan lönerna fastställs.

– Det viktiga är att lönerna omfattas av kollektivavtal, säger Johan Tengblad.

* ST vill också förstärka det statliga trygghetsavtalet för korttidsanställda. I dag fordras att en person ska ha jobbat tre år sammanhängande i staten för att få del av förmånerna i avtalet.

* Att hitta former för att förena yrkesliv och privatliv är i första hand en fråga för de lokala parterna, men ST vill att de centrala parterna ska ge dem uppdraget att ta hand om frågan.

– Kvinnor och män måste få lika möjligheter att göra karriär och utvecklas i jobbet, säger Johan Tengblad.

I stort sett anslöt sig avtalsrådet till STs förhandlingslednings förslag, men på en punkt genomfördes ändringar:

I avtalet med Arbetsgivarverket brukar det finnas en bottenplatta, även kallad oenighetsutrymme, som utfaller om de lokala parterna inte kommer överens. Nu ska ST begära att det utrymmet fördelas lika till alla medlemmar vid oenighet. Därigenom hoppas man öka pressen på arbetsgivaren.

Närmast ska STs förbundsstyrelse spika kraven. Därefter behandlas de i OFR, de offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår. Den 11 juni utväxlar parterna sina avtalsyrkanden.

STs avtalsråd på Arbetsgivarverkets område krävde samma löneutvecking som de privatanställda.<br> Foto: EMMA SVENSSON
STs avtalsråd på Arbetsgivarverkets område krävde samma löneutvecking som de privatanställda.<br> Foto: EMMA SVENSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA