Bantat Ams får svårt klara kraven

AMS2006-11-07

Regeringen ökar kraven på Ams service, samtidigt som resurserna skärs ned. Det går inte ihop, enligt ST inom Ams.

Omkring 1 100 personer – drygt var tionde Ams-anställd – måste bort enligt STs beräkningar.

Samtidigt ställer budgeten höga krav på handläggarnas stöd till de arbetslösa; bland annat ska varje arbetslös person ha en personlig coach.

Den ekvationen är svårlöst, säger STs ordförande inom Ams, Thomas Fager. Dock underlättar det att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna blir färre. ST inom Ams har redan tidigare förordat färre typer av åtgärder. Thomas Fager tycker också att det är bra att Ams blir en myndighet, men anser att regeringen borde ha väntat med att lägga ner länsarbetsnämnderna tills Ansvarskommittén lägger sitt förslag nästa år.

Fokus på dem som har det lätt

Till det negativa i budgeten hör enligt Thomas Fager att arbetsförmedlarna kommer att arbeta mindre med personer som står långt från arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsutbildningen halveras, rehabiliteringen minskas och plusjobben, som är till för långvarigt arbetslösa, slopas. Betoningen på så kallad matchning innebär att man fokuserar på personer som har relativt lätt att få jobb.

–I dag har vi två huvuduppdrag, säger Thomas Fager. Förutom matchning är det att rusta den enskilde för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Som a-kassepoliser

Ams-avdelningen är också kritisk till att regeringen talar så mycket om kontroller av de arbetslösa.

–Det känns som om uppdraget handlar mer om att bli

a-kassepoliser, kommenterar Lars-Erik Backström, andre vice ordförande i ST-avdelningen.

Ams-ledningen har inte analyserat förslaget tillräckligt för att uttala sig om den nya organisationen, enligt ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström. Men ambitionen är att klara budgetminskningen utan uppsägningar, förklarar han. Många Ams-anställda går i pension de närmaste åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA