Bolagisering av statliga verk ska utredas

KONKURRENS2007-04-27
Regeringen ska utreda förutsättningarna för att bolagisera de konkurrensutsatta delarna av Vägverket och Banverket.

Det är Vägveket Produktion, Vägverket Konsult, Banverket Produktion och Banverket Projektering som kan bli föremål för bolagisering.

 

I ett pressmeddelande förklarar infrastrukturminister Åsa Torstensson att det är angeläget att minska konkurrenshämmande faktorer och förbättra konkurrensneutraliteten.

 

Den särskilde utredare som kommer att få utredningsuppdraget ska även bedöma om det är lämpligt att göra aktiebolag av verksamheterna.

 

I februari sade Tommy Aldvin, ST-ordförande på Vägverket, till ST Press att det rådde en viss oro bland STs medlemmar inför planerna på bolagisering. ”Vi är inte emot bolagisering men vill inte ha privatisering. Det kan innebära sämre anställningsvillkor”, förklarade han.

 

Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Banverket, trodde det skulle bli svårt att bolagisera då konkurrensen inom järnvägsbranchen i Sverige är för liten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.