Facklig skepsis till bolagisering

BOLAG2007-02-20

Ett arbete för att bolagisera den konkurrensutsatta verksamheten i Vägverket och Banverket har påbörjats på uppdrag av näringsdepartementet.

Enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson är avsikten att minska faktorer som kan hämma konkurrensen och att bidra till en väl fungerande marknad.

Ungefär 3500 personer arbetar i dag inom Banverket med drift, underhåll och projektering av järnvägsanläggningar. Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Banverket, är skeptisk till regeringens bolagiseringsplaner för verkets produktionsdel.

–Jag tror att konkurrensen inom järnvägsbranschen i Sverige är för liten för att man ska kunna ha en konkurrerande marknad som fungerar. Och ett bolag sysslar bara med sådant som ger vinst. Det blir svårt att bolagisera, tror han.

Inom Vägverket skulle cirka 460 personer beröras av en bolagisering.

–Här är viss oro bland ST-medlemmarna, säger STs avdelningsordförande Tommy Aldvin. Vi är inte emot bolagisering men vill inte ha privatisering. Det kan innebära sämre anställningsvillkor.

I budgetpropositionen för 2008, som presenteras i höst, kommer regeringen att närmare redogöra för hur man vill gå vidare med bolagiseringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA