Svenska kraftnät har omfattande brister i säkerheten.
Bild: Mostphotos.
Svenska kraftnät har omfattande brister i säkerheten.

Brister i säkerheten hos Svenska kraftnät

SVENSKA KRAFTNÄT2019-08-23
I en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.

I samband med att tidningen granskade Svenska kraftnät i vintras avslöjade Dagens Nyheter oegentligheter och bister i säkerhetsarbetet. I februari tvingades dåvarande generaldirektören Ulla Sandborgh lämna sin befattning. Samtidigt inledde Säpo en formell granskning.

Svenska kraftnät hade gett flera höga chefer tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system utan att personerna genomgått säkerhetsprövning. Myndigheten hade dessutom gett utländska it-tekniker tillgång till system för drift och övervakning av stamnätet utan säkerhetsprövning enligt svensk lag, skriver tidningen. Svenska kraftnät har regeringens uppdrag att underhålla och utveckla stamnätet för den svenska elförsörjningen.

Säpos rapport är hemlig av hänsyn till rikets säkerhet. Svenska kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman bekräftar till Dagens Nyheter att Säpo hittat flera brister i säkerhetsskyddet.

”Att det finns brister i en verksamhet som är så oerhört samhällsviktig som vår är i sig allvarligt. Det är därför vi stärker vårt säkerhetsarbete. Det finns all anledning att arbeta intensivt med säkerhet framöver”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.