Ytterligare en chef får lämna Svenska kraftnät

SVENSKA KRAFTNÄT2019-03-28

En hög chef på Svenska kraftnät anlitade en konsult och attesterade fakturorna själv. När journalister på Dagens Nyheter granskade affären raderade chefen ett antal mejl som visade hur det hela gick till. Efter en intern granskning av myndigheten får nu chefen sluta, uppger tidningen.

I februari fick Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh lämna sin tjänst efter att det framkommit i en granskning av Dagens Nyheter att hon har anlitat en personlig bekant som konsult. En konsult vars firma fakturerat myndigheten runt 13 miljoner. Ulla Sandborgh fick även kritik för säkerhetsbrister på myndigheten.

Nu får ytterligare en chef lämna sin tjänst i efterdyningarna av samma granskning.

Den här gången rör det sig om en högt uppsatt chef som ska ha anlitat en tidigare samarbetspartner för ett konsultuppdrag för närmare 700 000 kronor, för att sedan attestera fakturorna på egen hand. När det hela avslöjades raderade chefen också ett antal mejl som hade med affären att göra, enligt Dagens Nyheter.

Det är efter att en extern utredare granskat konsultupphandlingen som chefen får sluta.

”Enligt den genomförda utredningen har det förekommit jäv och den visar också att det var fel att radera mejl”, säger Svenska Kraftnäts chefsjurist Bertil Persson till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA