Svenska kraftnäts chef anlitade vän

SVENSKA KRAFTNÄT2019-01-09

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. ”Det är ju jäv så det bara dundrar om det”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.

Det var i sin tidigare befattning som marknadsdirektör vid myndigheten som Ulla Sandborgh anlitade en konsult ur vänkretsen. Några dagar senare semestrade hon och konsulten tillsammans i Rio de Janeiro, skriver Dagens Nyheter.

Sedan Ulla Sandborgh tillträdde som generaldirektör vid myndigheten i mars 2017 har avtalet med konsultens arbetsgivare rullat vidare. Sedan företaget vann en upphandling våren 2017 har företaget fakturerat Svenska kraftnät drygt 13 miljoner kronor, skriver tidningen. Företaget fakturerade enligt tidningen 1,5 miljoner kronor för uppdrag utförda av Ulla Sandborghs vän fram till 2016.

Ulla Sandborgh säger själv till Dagens Nyheter att hon innan avtal träffades upplyste myndighetens dåvarande generaldirektör Mikael Odenberg om att hon kände konsulten och att de arbetat ihop tidigare.

– Jag fick besked om att det skulle gå bra. Senare ändrade vi oss tillsammans och sa att det ser olämpligt ut, och bad att få en annan konsult. Vilket också skedde. Konsulten arbetade halvtid för oss mellan oktober och december, samt i januari, och lämnade sedan över till en annan, säger hon till tidningen.

Mikael Odenberg dementerar i Dagens Nyheter att han skulle ha gett några förhandsklartecken.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Juridiska institutionen vid Uppsala universitet säger till tidningen att Ulla Sandborghs agerande är ”mycket olämpligt”.

”Det är ju jäv så det bara dundrar om det och även den tydligaste formen av korruption – att gynna sina egna vänner. Man bryter mot de regelverk som finns för att man ska både uppfattas som och agera på ett opartiskt sätt.”

Även myndighetens HR-chef ska via en extern konsultmäklare ha anlitat en bekant som konsult. Enligt Dagens Nyheter pågår en intern utredning kring upphandlingen av den aktuella konsulten.

Den konsultens uppdrag avslutades 1 januari 2019, skriver Svenska kraftnäts pressansvariga i ett mejl till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA