Generaldirektör kallas till ministern

SVENSKA KRAFTNÄT2019-01-11

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har tidigare i veckan rapporterat att Ulla Sandborgh i sin tidigare befattning som marknadsdirektör vid Svenska kraftnät anlitat en konsult ur vänkretsen, som fakturerat myndigheten 1,5 miljoner kronor fram till år 2016. Ulla Sandborgh ska enligt tidningens uppgifter själv ha attesterat fakturorna. Också efter att hon tillträtt som generaldirektör 2017 har konsultbolaget där väninnan arbetade fortsatt att fakturera Svenska kraftnät för konsultinsatser.

Enligt Dagens Nyheter ska Ulla Sandborgh också utan en ordentlig säkerhetsprövning ha gett chefer inom Svenska kraftnät tillgång till hemliga uppgifter.

I en kommentar skriver myndigheten att ”Svenska kraftnät delar inte den bilden i de angivna fallen, men har vid en översyn upptäckt andra fall som lett till att det gjorts anmälan till Säkerhetspolisen.”

Nu har det ansvariga statsrådet Ibrahim Baylan, S, kallat Ulla Sandborgh till miljö- och energidepartementet för att redogöra för händelserna:

”Med anledning av Dagens Nyheters rapportering om brister hos Svenska kraftnät gällande bland annat säkerhetsskyddsarbetet är generaldirektören Ulla Sandborgh imorgon fredag kallad till Miljö- och energidepartementet”, skriver Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande, uppger tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.