Svenska kraftnäts chef försvarade sig i utskott

SVENSKA KRAFTNÄT2019-01-18
Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anser inte att myndigheten har brutit mot lagen. Det framkom vid en utfrågning i riksdagens näringsutskott på torsdagen, rapporterar Ekot.

Ulla Sandborgh hade kallats till näringsutskottet för att svara på frågor kring de avslöjanden som Dagens Nyheter redovisat den senaste tiden. Det handlar bland annat om anklagelser mot generaldirektören om jäv i samband med en konsultupphandling, allvarliga brister i säkerhetsskyddsarbetet. Även myndighetens HR-chef har anlitat en konsult i bekanskapskretsen, enligt Dagens Nyheter och chefen har även försökt radera mejl sedan Dagens Nyheters granskning inleddes. Dessa mejl har nu lämnats ut till Dagens Nyheter.

Ulla Sandborgh medgav under utfrågningen att det förekommit felaktigheter inom Svenska kraftnät. Hon sade bland annat att hon inväntar en granskning av säkerhetsarbetet som hon själv har begärt av Säkerhetspolisen Säpo. Men hon tror inte att det kommer att visa sig att Svenska kraftnät brutit mot lagen.

”Min bedömning är att vi inte har gjort det. Framförallt har jag tagit väldigt allvarligt på det som har skett och jag har vidtagit väldigt starka åtgärder”, sade Ulla Sandborgh enligt Ekot.

Efter utfrågningen förklarade utskottets ordförande Lars Hjälmered, M, att han ansåg att regeringen bör agera mer kraftfullt för att reda ut vad som egentligen förevarit.

”Det är fortfarande en dimma av oklarheter, en hög av frågor som inte har blivit besvarade varken från ministern eller från generaldirektörens sida, framförallt om den påstådda säkerhetsläckan. Jag tycker det är utomordentligt allvarligt och förutsätter då att regeringen agerar vidare för att bringa klarhet i detta och det har man inte gjort tillräckligt hittills”, sade Lars Hjälmered till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.