Utländska tekniker kan ha jobbat med stamnät

SVENSKA KRAFTNÄT2019-02-01

Utländska it-tekniker har fått tillgång till övergripande system som styr det svenska stamnätet för elförsörjning. De har anlitats av Svenska kraftnät utan lagstadgad säkerhetsprövning, uppger Dagens Nyheter.

Under 2017 tog Svenska kraftnät ett nytt styrsystem i drift. Leverantör var det amerikanska it-bolaget General Electric. Bolagets arbete med underhåll och utveckling har enligt Dagens Nyheter skötts från bolagets kontor i Florida. Systemet klassas som betydelsefullt för rikets säkerhet. Samma typ av system utnyttjades i vid hackerattacker i Ukraina år 2015 och 2016, då landets elnät slogs ut, skriver tidningen.

Först ett år senare, i maj 2018, skrev Svenska kraftnät ett säkerhetsskyddsavtal med bolaget. Tidningen påpekar att en myndighet är skyldig att teckna ett sådant avtal om en leverantör kan komma att ta del av uppgifter som omfattas av sekretess med hänsyn till rikets säkerhet. Personalen har inte heller säkerhetskontrollerats, vilket innefattar registerkontroll av Säkerhetpolisen, Säpo.

Svenska kraftnät avböjer enligt Dagens Nyheter att närmare kommentera tidningens uppgifter. Enligt myndigheten är all personal som har tillgång till systemet i dag registerkontrollerade, men man vill inte kommentera hur det var mellan 15 mars 2017 och 30 maj 2018.

”Det är inte lämpligt att vi som myndighet i detalj går in på eventuella brister och sårbarheter i vårt säkerhetsskydd”, skriver Svenska kraftnät i en kommentar till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.