Varnade redan i våras om säkerhetsbrister

SVENSKA KRAFTNÄT2019-01-24
Redan i maj 2018 varnade Svenska kraftnäts dåvarande säkerhetsskyddschef Alireza Hafezi Säkerhetspolisen, Säpo, för luckor i myndighetens säkerhetsarbete, skriver Dagens Nyheter. Svenska kraftnäts ledning valde att besvara Säpos frågor muntligt.

Befattningen som säkerhetsskyddschef ger innehavaren en särskild ställning enligt gällande lagstiftning. Redan i maj reagerade Svenska kraftnäts dåvarande säkerhetsskyddschef Alireza Hafezi på en planerad omorganisation som skulle ge honom avsevärt minskat ansvar och befogenheter. Han ansåg att förändringen, om den genomfördes, skulle strida mot säkerhetsskyddslagen, skriver tidningen.

Trots att de här riskerna lyftes upp till myndighetens högsta ledning för många månader sedan har Dagens Nyheter i sin pågående granskning fått undvikande svar från Svenska kraftnät och dess generaldirektör Ulla Sandborgh. Så sent som i början av januari hävdade Ulla Sandborgh i en intervju att ”myndigheten skött sig” i säkerhetsfrågorna. Hon hävdade att flera av de luckor DN presenterade var felaktiga, skriver tidningen.

Enligt Dagens Nyheter var det då i själva verket välkänt för henne att det fanns allvarliga problem med säkerhetsskyddsarbetet. Hon och myndighetsledningen hade fått information från flera håll om bristerna. Brister som specifikt handlade om att personer anställts utan ordentlig säkerhetsprövning.

Alireza Hafezi sade upp sig från Svenska kraftnät under senhösten och beskriver skälen till att han slutade för Dagens Nyheter:

”Jag såg en risk med att de förslag som lades fram skulle innebära kraftiga begränsningar i säkerhetsskyddschefens mandat och befogenheter. Det skulle, enligt min bedömning, göra det svårt för befattningen att genomföra sitt uppdrag såsom säkerhetsskyddslagen definierar.”

Enligt Alireza Hafezi är bristerna särskilt allvarliga och kan i praktiken få allvarliga konsekvenser för verksamheten, samhället och Sveriges säkerhet. Svenska kraftnät är en mycket viktig myndighet, konstaterar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.