Generaldirektör får gå efter säkerhetsbrister

SVENSKA KRAFTNÄT2019-02-08
Ulla Sandborgh, chef för Svenska kraftnät, avgår efter de missförhållanden som avslöjats vid myndigheten. Regeringen kritiserar henne för brister i säkerheten i myndighetens verksamhet.

Regeringen beslutade på torsdagen att generaldirektören Ulla Sandborghs anställning vid Svenska kraftnät övergår till en anställning vid Regeringskansliet. Lotta Medelius-Bredhe har tillförordnats till ny generaldirektör för myndigheten. Regeringen kommer snarast att påbörja rekryteringen av en ny chef för Svenska kraftnät.

”Det beror dels på det som har framkommit där ju myndigheten har brustit i sitt säkerhetsarbete. Det har därmed uppkommit risker som hade kunnat undvikas om man hade följt regeringsbeslut och gällande lagstiftning. Dels handlar det om hur man har kommunicerat dessa brister med Regeringskansliet”, kommenterar energiminister Anders Ygeman, S, till Dagens Nyheter.

Bakom generaldirektör Ulla Sandborghs avgång ligger en granskning som genomförts av Dagens Nyheter. Enligt tidningen började granskningen med ett anonymt tips till tidningens visselblåsartjänst.  I en första artikel berättade tidningen att Ulla Sandborgh anlitat en god vän som konsult under sin tid som marknadsdirektör vid myndigheten.

Därefter har Dagens Nyheter i en serie artiklar berättat om allvarliga säkerhetsbrister vid myndigheten, som kulminerade i avslöjandet att anställda vid ett amerikanskt konsultföretag genom outsourcning haft kontroll över det svenska stamnätet utan att de genomgått den lagstadgade säkerhetsklassning som krävs.

Ulla Sandborgh.
Bild: Peter Knutsson
Ulla Sandborgh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.