Brister i samordning på Migrationsverket

ASYL2007-01-23

Asylsökande behandlas olika beroende på var i landet de bor. Det visar en intern utredning som Migrationsverket gjort. Nu föreslås bättre samordning mellan mottagningsenheterna.

Trots att lagen kräver att alla ska behandlas lika och ha rätt till samma hjälp behandlar Migrationsverkets 34 mottagningsenheter de asylsökande på olika sätt.

– Så ska det inte vara, utan en asylsökande ska veta att han får ungefär samma bedömning om han har likartade skäl för sin ansökan oavsett var han finns i landet, säger Migrationsverkets utredare Anna Wessel till Dagens Eko.

En av de skillnader som konstateras i utredningen är att mottagningsenheterna har olika system för att informera om till exempel sjukvård och ersättning. Också bedömningarna av när en sjuk asylsökande ska ha möjlighet till hjälp i hemmet skiljer sig, och möjligheten att sänka dagersättningen tillämpas olika.

Enligt utredningen är lagen otydlig och det saknas samordning mellan enheterna. Därför är bättre samordning ett av förslagen i utredningen.

– Det känns bra att vi har gjort denna ordentliga genomgång. Vi går nu vidare med att tillsammans med personalen definiera gränserna för verkets uppdrag, när det till exempel gäller det sociala stödet till de sökande, säger generaldirektör Janna Valik i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA