Certifiering ska sänka Lärarhögskolans sjuktal

NYHET2004-02-17

Lärarhögskolan i Stockholm blir först bland landets högskolor att certifiera arbetsmiljöarbetet. Ett viktigt mål är att minska långvariga sjukskrivningar.

Certifieringen ska göras av en oberoende granskare, till exempel Semko eller norska Veritas, utifrån förordningen om systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetet har startat med en utbildningssatsning som ska pågå under ett år. Under den tiden utarbetas policies för arbetsmiljön, rehabilitering, missbruksfrågor etc.

– Det är ganska långtgående krav och ett stort arbete, säger projektledaren Per Fahlstedt. Det vi gör är att vi bygger upp en ledning för arbetsmiljöfrågor, så att det blir tydligt vem som ansvarar för vad.

Den breda diskussion som dras igång om arbetsmiljön ska borga för att riktlinjer och handlingsprogram verkligen används och inte blir hyllvärmare, framhåller han.

Lärarhögskolan i Stockholm har höga sjukskrivningstal i jämförelse med andra högskolor, särskilt bland administratörerna, berättar STs sektionsordförande Alejandra Pizarro. Hon anser att arbetsmiljöprojektet måste lösa problemet med den alltför stora arbetsbördan för de anställda.

– De nedskärningar som genomfördes 2002 märks fortfarande, säger hon. Skrivbordet är alltid fullt, och man kan inte tänka framåt. Arbetsmiljöarbetet löser inte resursproblemen, men min förhoppning är att vi kan se vad som är möjligt att göra och ställer rimliga krav på de anställda.

– Kanske måste man på något sätt sänka kvaliteten, hur svårt det än känns, tillägger hon.

Per Fahlstedt poängterar chefernas ansvar för en långsiktigt hållbar arbetssituation.

– De anställda är ambitiösa och går på fälgarna innan de kraschlandar. Som chef måste man lyssna och ta ett ansvar när det blir för mycket att göra.

Andra viktiga frågor är att förebygga sjukfall och att få ett mer strukturerat arbete med långtidssjuka. Det som prioriteras närmast är att förbättra rehabiliteringen. Många långtidssjukskrivna på Lärarhögskolan har gått hemma länge utan aktiv rehabilitering.

I första hand bör man försöka undvika sjukskrivning på heltid, säger Per Fahlstedt. Och för den som inte alls kan jobba är kontakt med arbetsplatsen avgörande för framgång.

– Man måste ha rutiner för kontakter, och det arbetar vi mycket med nu, säger Per Fahlstedt, som tidigare lett ett arbetsmiljöprojekt i landstinget i Halland. Där lyckades man halvera sjuktalen på två år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA