Chalmers varslar 180 anställda

HÖGSKOLAN2020-06-03

Chalmers varslar om uppsägning av 180 anställda för att rädda ekonomin. Stor personaltillväxt har tillsammans med ett lågt ränteläge gjort att högskolans pensionsrelaterade kostnader ökar på ett obalanserat sätt.

Chalmers verksamhet har under de senaste tio åren vuxit kraftigt och antalet anställda har ökat med nästan 1 000 personer. I ett pressmeddelande konstaterar högskolan nu att det långvarigt låga ränteläget har lett till att de pensionsrelaterade kostnaderna ökar för mycket. Eftersom ränteläget förväntas hålla i sig tvingas Chalmers nu spara för att undvika ett växande underskott framöver.

Högskolan varslar därför om uppsägning av 180 anställda på grund av arbetsbrist. Personalneddragningarna omfattar samtliga 13 institutioner och berör främst verksamhetsstödet. Totalt har Chalmers omkring 3 200 anställda.

Även kostnader för lokaler och drift kommer att behöva minska, skriver högskolan i pressmeddelandet. Tillsammans ska besparingarna leda till en ekonomi i balans år 2022.

”Det är mycket smärtsamt för oss att behöva varsla om uppsägning. Men vi behöver effektivisera hela vår verksamhet för att få vår ekonomi i balans, och därmed skapa förutsättningar för att fortsatt kunna leverera utbildning, forskning och nyttiggörande av högsta kvalitet”, kommenterar Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson varslet i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA