Oro efter varsel på Chalmers

HÖGSKOLAN2020-06-05

Den 3 juni meddelade Chalmers att högskolan varslade 180 anställda. Beskedet har skapat oro och lett till att facket fått ta emot många frågor, berättar Jean-Marc Orliaguet, ordförande för ST vid Chalmers.

Stor personaltillväxt har tillsammans med ett långvarigt lågt ränteläge gjort att Chalmers pensionsrelaterade kostnader ökar på ett obalanserat sätt. För att rädda ekonomin tvingas högskolan nu att spara in och i veckan kom besked om att Chalmers varslat 180 anställda om uppsägning.

Personalneddragningarna omfattar samtliga av högskolans 13 institutioner men berör främst verksamhetsstödet.

– Varslet kom som en chock för många. Men vi hade ett medlemsmöte i samband med att den här informationen kom där vi gick igenom mer i detalj vad allting betyder. Jag tror att det gjorde att många fick svar på sina frågor och blev lite lugnare, säger Jean-Marc Orliaguet, ordförande för ST på Chalmers.

Han berättar samtidigt att facket under de senaste dagarna har han fått ta emot många samtal från oroliga medlemmar.

– Det är framför allt de som inte hade möjlighet att vara med på mötet. Det handlar om uppsägningstid och hur man räknar på det. Turordningsregler och vad som gäller där. Alla förstår inte heller vad ett varsel innebär. Ovissheten är väldigt jobbig för många tror jag, situationen är ju rätt speciell i och med coronakrisen också.

Högskolans svåra ekonomiska situation har varit känd bland de anställda sedan en tid tillbaka.

– Tittar man på kostnaderna är det ju 250 miljoner som man måste spara in. Då är det egentligen inte särskilt förvånande att det blir personalneddragningar, säger Jean-Marc Orliaguet.

Chalmers har totalt omkring 3 200 anställda. Högskolan har tidigare meddelat att även kostnader för lokaler och drift kommer att behöva minska. Tillsammans ska besparingarna leda till en ekonomi i balans år 2022.

Den närmaste tiden väntar förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, samtidigt som Chalmers gör en organisationsöversyn av allt verksamhetsstöd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA