Oro efter varsel på Chalmers

HÖGSKOLAN2020-06-05
Den 3 juni meddelade Chalmers att högskolan varslade 180 anställda. Beskedet har skapat oro och lett till att facket fått ta emot många frågor, berättar Jean-Marc Orliaguet, ordförande för ST vid Chalmers.

Stor personaltillväxt har tillsammans med ett långvarigt lågt ränteläge gjort att Chalmers pensionsrelaterade kostnader ökar på ett obalanserat sätt. För att rädda ekonomin tvingas högskolan nu att spara in och i veckan kom besked om att Chalmers varslat 180 anställda om uppsägning.

Personalneddragningarna omfattar samtliga av högskolans 13 institutioner men berör främst verksamhetsstödet.

– Varslet kom som en chock för många. Men vi hade ett medlemsmöte i samband med att den här informationen kom där vi gick igenom mer i detalj vad allting betyder. Jag tror att det gjorde att många fick svar på sina frågor och blev lite lugnare, säger Jean-Marc Orliaguet, ordförande för ST på Chalmers.

Han berättar samtidigt att facket under de senaste dagarna har han fått ta emot många samtal från oroliga medlemmar.

– Det är framför allt de som inte hade möjlighet att vara med på mötet.  Det handlar om uppsägningstid och hur man räknar på det. Turordningsregler och vad som gäller där. Alla förstår inte heller vad ett varsel innebär. Ovissheten är väldigt jobbig för många tror jag, situationen är ju rätt speciell i och med coronakrisen också.

Högskolans svåra ekonomiska situation har varit känd bland de anställda sedan en tid tillbaka.

– Tittar man på kostnaderna är det ju 250 miljoner som man måste spara in. Då är det egentligen inte särskilt förvånande att det blir personalneddragningar, säger Jean-Marc Orliaguet.

Chalmers har totalt omkring 3 200 anställda. Högskolan har tidigare meddelat att även kostnader för lokaler och drift kommer att behöva minska. Tillsammans ska besparingarna leda till en ekonomi i balans år 2022.

Den närmaste tiden väntar förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, samtidigt som Chalmers gör en organisationsöversyn av allt verksamhetsstöd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.