Chefer törs inte föra fram kritik

ARBETSMILJÖN I STATEN2003-12-01

Att vara chef i staten är många gånger svårare än i det privata näringslivet. Om inte chefen har det bra är risken stor att hela arbetsplatsen blir lidande.

Av:  Christina Swahn

I STs arbetsmiljöundersökning svarar nästan 40 procent av cheferna att de själva sällan eller aldrig kan bestämma när olika arbetsuppgifter ska utföras. Ser man till chefer i alla arbetsmarknadssektorer är motsvarande siffra 28 procent.

– Chefernas välbefinnande är viktigt även för medarbetarna, säger Helena Ivanoff, STs ombudsman för chefsfrågor.

Nästan 70 procent av cheferna arbetar över varje vecka. Många arbetar över utan att få betalt för det. En orsak är att det inte finns något utrymme i budgeten.

– Här syns tydligt vilken press delegerat budgetansvar innebär. Chefernas agerande präglar arbetsplatsen, säger Helena Ivanoff.

Rädsla för att ligga sämre till vid lönesättningen eller vid tillsättning av en ny tjänst gör att drygt 15 procent av de kvinnliga cheferna inte tar ut övertidsersättning. Av de manliga cheferna är det nästan tio procent som avstår av samma skäl.

En annan anledning är att 41 procent av de kvinnliga och nästan 52 av de manliga cheferna har oreglerad arbetstid.

Trots att de arbetar över svarar drygt 20 procent att de inte kan klara det uppdrag de fått av riksdag och regering.

När jobbet känns tungt saknar de stöd och uppmuntran från sina chefer, det gäller över 35 procent av männen och 30 procent av kvinnorna.

66 procent av de kvinnliga cheferna har svårt att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga. Motsvarande siffra för männen är 61 procent.

Nästan 65 procent känner sig kroppsligt uttröttade efter en arbetsdag. Motsvarande siffra för alla arbetsmarknadssektorer är 31 procent.

Var tredje chef har svårt att sova och 15 procent känner olust att gå till jobbet.

Nästan 30 procent av cheferna vågar inte framföra kritik av rädsla för att få sämre löneutveckling, bli förbigången vid tjänstetillsättning, bli uppsagd, utlöst eller illa behandlad.

Så här arbetar ST med chefsfrågor

– Alla säger att jobbet är jättekul. Att det ger en massa möjligheter. Men har man det så här år efter år orkar man inte, konstaterar Helena Ivanoff, STs ombudsman för chefsfrågor.

Därför har ST satsat på seminarier om den viktiga balansen mellan arbete, familj och egna behov.

– Cheferna måste göras medvetna om hur det ligger till. Många tror att de är ensamma i sin situation, säger Helena Ivanoff.

ST-Chef har också startat nätverk tillsammans med SKTF och HTF.

Dessutom arbetar ST fram ett program för hur före detta chefer ska gå vidare.

Lågt i tak
Chefernas arbetssituation är så pressad att de inte hinner med sina arbetsuppgifter trots att de arbetar över. Ändå vågar de inte säga ifrån eftersom de är rädda att det ska slå tillbaka på dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA