Chefsjurist utköpt för miljonbelopp

INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG2021-11-23
Chefsjuristen på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har blivit utköpt med ett avgångsvederlag på 1,5 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter. Överenskommelsen har enligt tidningen sin grund i skilda åsikter om digitalisering.

Dagens Nyheter rapporterar att flera jurister och andra anställda som arbetar med dataskydd på kort tid lämnat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bakom avhoppen ligger enligt tidningen delade meningar om den pågående insamlingen av tiotusentals äldres patientjournaler för att bearbeta dem digitalt är förenlig med gällande lagstiftning.

Chefsjuristen hade varit anställd på Ivo sedan myndigheten startade 2013 när hon i början av oktober slutade med omedelbar verkan. Tidningen har tagit del av en överenskommelse mellan myndigheten och chefsjuristen som visar att hon fått ett avgångsvederlag motsvarande två årslöner, 1 531 000 kronor. Hon är dessutom arbetsbefriad med lön de sista sex månaderna av anställningstiden, uppger Dagens Nyheter.

Enligt rapporter från ett tidigare dataskyddsombud lever Ivo inte upp till dataskyddsförordningens krav för behandling av personuppgifter. Dataskyddsombudet gick i pension tidigare i höst utan att ha fått gehör för kritiken. IVO samlar nu in 60 000 patientjournaler från äldreboenden för att digitalisera och bearbeta dem, skriver tidningen. Rättsläget är enligt Dagens Nyheter oklart. Tidningen hänvisar till två juridiska rapporter som visar att myndighetens insamling av känsliga personuppgifter för att göra analyser kan sakna rättslig grund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.