Civilanställda lever farligt

POLISEN2004-02-24

– Jag förstår att jag är i riskzonen. Det säger Malin Nilsson, en av 15– 20 civilanställda som kan sägas upp vid polisen i Västerbotten.

Stämningen är överlag dämpad bland de civilanställda i polishuset i Umeå. Länge har man vetat att ekonomin är skral och anställningsstopp har rått i flera år. Varslen om att 15–20 årsarbetskrafter ska bort kom strax före jul.

– Det här hade jag verkligen inte väntat mig, säger Malin Nilsson. Innan jag kom hit hade jag ett vikariat hos polisen i Karlstad. Eftersom de hade dålig ekonomi sökte jag jobb på 30 andra ställen inom polisen och fick det här i Umeå.

Malin Nilsson är 29 år och arbetar sedan 1996 på länspolisens utredningsenhet. Bara tre personer har kortare anställningstid än hon och ju kortare anställningstid man har desto större är risken för uppsägning enligt lagen om anställningsskydd.

Också bilmekanikern Per Brandé är lite orolig. Han tillhör serviceenheten som sköter polisens fordon och har varit fast anställd sedan 2001.

Både Malin och Per är civilanställda och det är bland dem det blir uppsägningar, men besked om vilka personer som drabbas kommer i dagarna. Först då vet man de riktiga effekterna.

– Vi vet inte ens hur många som ska bort från Umeå eller från andra arbetsplatser i länet, konstaterar Berit Westerlund, 48 år och anställd hos polisen sen hon var 18.

– Jag har varit här sedan 1968 men det är ingen garanti för att få vara kvar. Nu känns det konstigt lugnt, alla går och väntar. Men facket har skött informationen bra, beskriver Sylvia Strömsöe, arbetsledare på planerings- och tillståndsenheten.

Enligt henne är det klart att arbetsuppgifterna måste omfördelas. Civilanställda som utbildats i utredningsteknik och har utredningsjobb kanske måste lämna över detta till polismän.

Radiooperatören Margareta Lundgren, 59 år och med många tjänsteår, tycker att hela processen har tagit lång tid.

– Jag vet att många är ledsna och oroliga för jobbet. Det här är tråkigt, allra helst som vi alla behövs, säger hon.

– I Skellefteå är vi i allra högsta grad oroliga och känner jobben hotade. Vi har vetat att något varit på gång sedan sensommaren 2003, berättar Lotta Tjärnkvist, 39 år, civilanställd i Skellefteå sedan 1994 och suppleant i ST-Polisväsendes sektionsstyrelse.

Reaktionerna är allt från ilska och bitterhet till sorg. Även om man blir kvar mister man arbetskamrater. I Skellefteå är genomsnittsåldern lägre än i Umeå, ungefär 40 år. Arbetsuppgifter är det ingen brist på och nu ska färre personer göra mer.

– Både vi och poliserna är oroliga för att det ska bli som i Stockholm – att poliser får göra civilanställdas jobb, berättar Lotta Tjärnkvist. Under förhandlingarna råder förhandlingssekretess, vilket kan vara jobbigt att hantera för både medlemmar och förtroendevalda. Innan vi förtroendevalda får gå ut med besked känns informationen svår att bära, särskilt när så många mår dåligt och tiden bara går.

Lisen Bäckman anställdes redan 1967 inom polisen i Västerbotten. Hon är kritisk till hur polismyndigheten hanterat varslen.

–Informationen har inte varit bra, polisledningen har varit för tyst. Allt känns så ”hemligt” och då blir oron ännu större.

1996/97 löste polismyndigheten sin dåliga ekonomi tillfälligt genom uppsägningar. Därefter har man börjat anställa igen - specialister som jurist, statistiker och liknande.

- Utan att tänka på ekonomin, tillägger hon. Varje gång ekonomin blir sämre går det ut över de civilanställda.

Polisen i Västerbotten

Har ungefär 470 anställda. De största arbetsplatserna finns i Umeå och i Skellefteå. Antalet civilanställda är 118.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA