"Dags för facket att vakna"

NYHET2005-02-23

I ett cirkulär till myndigheterna vill Arbetsgivarverket förhindra sina medlemmar från att använda STs modell för lönesättningssamtal.

–Det har blivit tydligt att arbetsgivarna är ute efter en kraftig maktförskjutning, säger Helmut Moser i STs förbundsstyrelse. De tar över bestämmandet och går förbi kollektivavtalet.

För Helmut Moser, som också är ordförande för ST inom Migrationsverket, kom Arbetsgivarverkets skrivelse inte som en överraskning.

–Varningssignalerna var tydliga under avtalsrörelsen och i konstruktionen av avtalet, men enligt förhandlarna var det inte fråga om någon större förskjutning. Nu om någonsin är det väl dags för facket att vakna! säger han.

Förhandlingar – och samtal

På Migrationsverket kommer tvisten emellertid inte upp, eftersom man där har förhandlingar mellan parterna. Enligt Helmut Moser är det fortfarande den vanligaste förhandlingsmodellen ute på myndigheterna.

–Man kallar det traditionella förhandlingar, men det ger ett rejält inflytande för medlemmen genom utvecklingssamtal, utvecklingsplaner och lönesamtal. Sedan använder vi den kollektiva styrkan i diskussioner om lönenivåer, jämställdhet och vad man kan få ut av rationaliseringar och strukturförändringar.

STs förhandlingschef Johan Tengblad förklarar att Arbetsgivarverket under förhandlingarna tydligt gick med på att ”ST-modellen” med enskilda förhandlingar och kollektivavtal skulle kunna användas. Därför framförde ST inte något krav om att detta skulle skrivas in i avtalstexten.

–I efterhand kan man fundera på hur klokt det var, medger han. Vi var mest inriktade på att ändra den paragraf som talar om förhandlingar utan kollektivavtal. Men vi var ganska ensamma om det i vår förhandlingskartell OFR, så det gick inte.

TVÅ FÖRHANDLINGSMODELLER

Paragraf 8:2 - Uppgörelse om lön mellan chef och anställd blir automatiskt kollektivavtalsreglerad.

Paragraf 8:3 - Den gängse modellen som avslutas med att parterna tecknar kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA