Datainspektionen kräver lagändring

INTEGRITET2009-11-03

Göran Gräslund, chef för Datainspektionen, DI, kräver skärpt lagstiftning för att skydda enskilda från kränkningar.

Generaldirektör Göran Gräslund skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet om en dom i Svea hovrätt. I domen friades en ung man som mejlat nakenbilder på sin före detta flickvän till ett par kompisar. Kompisarna spred sedan bilderna vidare. Rätten hänvisar till en dom i Högsta domstolen som säger att det i svensk rätt inte finns något generellt förbud mot att utan samtycke visa film eller sprida bilder på en enskild person, hur integritetskränkande det än må vara, konstaterar Göran Gräslund.

”Jag vill minnas att det i förarbetena till Yttrandefrihetsgrundlagen sägs att yttrandefrihet är en rättighet, men den innebär skyldigheter och kräver ansvar. Vidare har jag sett ett uttalande om att grundpelarna för tryck- och yttrandefriheten är dels skydd för masskommunikation, dels ett effektivt system för ingripande mot missbruk”, skriver han.

Inte heller personuppgiftslagen, Pul, kan tillämpas, eftersom kränkningar enligt Pul bara är straffbara om man publicerar så kallade känsliga uppgifter (religion, facklig tillhörighet, hälsa, etniskt ursprung, politisk åskådning). I det här fallet fanns inga sådana uppgifter och åklagaren hade alltså ingen möjlighet att få den åtalade fälld enligt Pul, skriver Göran Gräslund:

”Det måste kosta att kränka, annars fortsätter kränkningarna, och de blir bara värre. Datainspektionen har tidigare föreslagit att man bör utreda förutsättningarna för en generell straffsanktionerad bestämmelse som skydd mot grova kränkningar av den personliga integriteten. Den här hovrättsdomen är ett ytterligare exempel på att samhället i dag saknar ett effektivt system för att ingripa mot missbruk. Låt domen bli en väckarklocka.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA