Deltidsarbetande förväntas prestera fullt

ARBETSRÄTT2018-01-29

Knappt tre av tio som arbetar deltid upplever att deras arbetsbelastning har minskat, visar en rapport från Unionen. Många upplever att de förväntas uträtta lika mycket, trots att arbetstiden och lönen minskar.

Enligt Unionens rapport minskar deltidsarbetet bland tjänstemän i privat sektor. Trots det är det fortfarande många som jobbar deltid, frivilligt eller ofrivilligt. Inte minst bland småbarnsföräldrar är det vanligt att arbeta deltid, och framför allt är det kvinnor som väljer att gå ned i arbetstid. 

Men inte ens tre av tio av de som går ned i arbetstid, upplever att deras arbetsbelastning minskar i motsvarande grad. Väldigt många som arbetar deltid får alltså mindre betalt för att göra samma jobb, men på kortare tid. I rapporten har Unionen undersökt hur situationen ser ut bland privatanställda tjänstemän.

”För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär. De betalar ut mindre i lön, samtidigt som lika mycket arbete blir gjort. Så får det inte gå till”, kommenterar Unionens andre vice ordförande Marina Åman i ett pressmeddelande.

Deltidsarbete innebär i praktiken ofta intensivare dagar för den anställde, med mindre tid för återhämtning, enligt rapporten. För de kvinnor som väljer att gå ned i arbetstid för att få mer tid för sina barn kan deltid resultera i ökad stress, eftersom arbetsbördan inte anpassas till kortare arbetsdagar. Samtidigt tar de ofta ett större ansvar för det obetalda hemarbetet.

”Att den som jobbar deltid har lika många arbetsuppgifter som sina heltidsarbetande kollegor är djupt orättvist. Men det är också en viktig arbetsmiljöfråga. Arbetsgivaren har ansvaret för att den som går ner i arbetstid också får sin arbetsbelastning sänkt i motsvarande grad. Uppenbarligen tas inte det ansvaret”, betonar Marina Åman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA