Deltidsarbetande förväntas prestera fullt

ARBETSRÄTT2018-01-29
Knappt tre av tio som arbetar deltid upplever att deras arbetsbelastning har minskat, visar en rapport från Unionen. Många upplever att de förväntas uträtta lika mycket, trots att arbetstiden och lönen minskar.

Enligt Unionens rapport minskar deltidsarbetet bland tjänstemän i privat sektor. Trots det är det fortfarande många som jobbar deltid, frivilligt eller ofrivilligt. Inte minst bland småbarnsföräldrar är det vanligt att arbeta deltid, och framför allt är det kvinnor som väljer att gå ned i arbetstid.  

Men inte ens tre av tio av de som går ned i arbetstid, upplever att deras arbetsbelastning minskar i motsvarande grad. Väldigt många som arbetar deltid får alltså mindre betalt för att göra samma jobb, men på kortare tid. I rapporten har Unionen undersökt hur situationen ser ut bland privatanställda tjänstemän.

”För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär. De betalar ut mindre i lön, samtidigt som lika mycket arbete blir gjort. Så får det inte gå till”, kommenterar Unionens andre vice ordförande Marina Åman i ett pressmeddelande.

Deltidsarbete innebär i praktiken ofta intensivare dagar för den anställde, med mindre tid för återhämtning, enligt rapporten. För de kvinnor som väljer att gå ned i arbetstid för att få mer tid för sina barn kan deltid resultera i ökad stress, eftersom arbetsbördan inte anpassas till kortare arbetsdagar. Samtidigt tar de ofta ett större ansvar för det obetalda hemarbetet.

”Att den som jobbar deltid har lika många arbetsuppgifter som sina heltidsarbetande kollegor är djupt orättvist. Men det är också en viktig arbetsmiljöfråga. Arbetsgivaren har ansvaret för att den som går ner i arbetstid också får sin arbetsbelastning sänkt i motsvarande grad. Uppenbarligen tas inte det ansvaret”, betonar Marina Åman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.