Det jäser på Riksbanken

MISSNÖJE2006-11-28

Missnöjet med arbetsklimat och ledarskap jäser på Riksbanken. Mest kritiska är avdelningarna för administration och IT, som anser sig ifrågasatta av ledningen.

– Det största problemet är otydligheten om vart vi är på väg, säger ST-ordförande Mats Isaksson, som själv arbetar på IT-avdelningen.

– På vår avdelning har vi arbetat i tre år med en omställning utan att riktigt bottna, och nu får vi höra att vår verksamhet ska omprövas under de kommande tre åren. Det är ingen lätt situation.

Den omprövning av verksamheter som ska ske beskrivs i Riksbankens vision, och gäller alla bankens stödfunktioner. Däri ingår IT och administration.

Dessa två avdelningar har också de sämsta siffrorna i bankens medarbetarundersökning. Bara var tredje är nöjd med organisationsklimatet, och färre än hälften anser att arbetsorganisationen är god. På IT-avdelningen är bara 36 procent av de anställda nöjda med sin arbetssituation.

Läget förvärras av ett dåligt förhandlingsklimat. Inom Seko förs numera de lokala förhandlingarna av en ombudsman från förbundet.

– Vi känner oss klart skuffade, säger Mats Isaksson. Vi har inte förhandlat om viktiga saker någon gång – om vi har olika uppfattningar är beslutet redan fattat när vi kommer till förhandlingsbordet.

Ett exempel är ett möte där en arbetstagarkonsult hade granskat bankens förslag om organisering av serviceverksamheten.

– Konsulten påpekade att det fanns många osäkerheter i bankens rapport. Men servicechefen Agneta Rönström sa inte ett ord, hon lämnade bara rummet och gick. Det är en klar markering av hur lite man värdesätter det fackliga arbetet.

Riksbankschefen Stefan Ingves vill inte kommentera bankens arbetsklimat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA