Disciplinärenden är allmän handling

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN2015-03-12

Anmälningar till myndigheternas personalansvarsnämnder är allmänna handlingar. Det kommer Högsta förvaltningsdomstolen fram till i ett prejudicerande domslut.

Fallet gällde en persons begäran att få ta del av den senast inkomna anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, Pan. Myndigheternas personalansvarsnämnder tar upp misskötsel och tjänstefel och kan ålägga medarbetare disciplinstraff, uppsägning eller avsked.

Kriminalvården sade nej till att lämna ut anmälan, och efter överklagande fick myndigheten rätt i kammarrätten. Men Högsta förvaltningsdomstolen har nu upphävt beslutet och domen och skickar tillbaka ärendet till Kriminalvården för ny handläggning.

Tvistefrågan har varit huruvida personalansvarsnämnden ska anses vara självständig i förhållande till myndighetens övriga verksamhet eller ej. Kriminalvården och kammarrätten ansåg att Pan inte är ett sådant självständigt organ. En anmälan till Pan är skickad mellan enheter inom myndigheten och därmed inte inkommen eller upprättad, bedömde de, och till följd av det är den inte allmän handling.

Men Högsta förvaltningsdomstolen resonerar på ett annat sätt. Nämnden fattar slutgiltiga beslut i eget namn och på eget ansvar, noterar domstolen. Myndighetschefen är ordförande i nämnden, men har inte någon särställning när nämnden fattar beslut. Högsta förvaltningsdomstolens bedömning är därför att Pan uppträder självständigt i förhållande till myndigheten i övrigt och att anmälningar ska ses som allmänna handlingar.

Nu lämnas alltså ärendet tillbaka för ny handläggning inom Kriminalvården. Myndigheten har redan uttalat att den anser att sekretessbestämmelser ändå hindrar ett utlämnande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA