Intern skrivelse inte allmän handling

ÖPPENHET2014-08-15
En anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd anses inte som upprättad, eftersom den skickats inom myndigheten. Det kommer kammarrätten fram till i ett avgörande.

En skrivelse till personalansvarsnämnden inom Kriminalvården begärdes ut av en enskild.

Kriminalvården avslog begäran i första hand med hänvisning till att personalansvarsnämnden inte är självständig i förhållande till myndigheten i den mening som avses i tryckfrihetsförordningen, i andra hand med hänvisning till sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Beslutet överklagades till kammarrätten som nu avgjort ärendet. Domstolen ger myndigheten rätt i att personalansvarsnämnden inte är ett självständigt organ i tryckfrihetsförordningens mening. Eftersom Kriminalvårdens generaldirektör också är ordförande i personalansvarsnämnden och dess kansli är direkt underställt verksledningen, så var skrivelsen till nämnden inte slutbehandlad och därmed ingen allmän handling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.