Diskriminering vid polisen inget fall för AD

POLISEN2007-04-24

Gunilla Mälberg, civil brottsutredare vid polisen, har varit lönediskriminerad, konstaterar Jämo. Det beror på att hon tjänat mindre än en bilinspektör. Men jämfört med utredande poliser är hon inte diskriminerad, enligt JämO.

Det var 2004 som Gunilla Mälberg anmälde sin arbetsgivare för lönediskriminering. Hon är civilanställd utredare av våldsbrott vid polisen i Östersund och tjänade då cirka 7 000 kronor mindre än sina kolleger som är poliser.

ST drev fallet fram till maj 2006 då Jämställdhetsombudsmannen, JämO, tog över på Gunilla Mälbergs begäran.

I dag fattade JämO beslutet att avsluta ärendet utan att gå vidare till Arbetsdomstolen. Visserligen har det förekommit diskriminering enligt JämO, men inte i förhållande till poliserna i utredningsgruppen utan i förhållande till en manlig, civilanställd bilinspektör. Och då den löneskillnaden har jämnats ut ser JämO inte något skäl till att gå till Arbetsdomstolen.

Orsaken till att Gunilla Mälberg inte är könsdiskriminerad jämfört med brottsutredande poliser är, enligt Therese Olsson, jurist på JämO, att det finns såväl manliga som kvinnliga polisutredare som kan jämföras med henne. Därför kan löneskillnaden inte förklaras med kön.

Gunilla Mälberg har fått flera löneökningar sedan 2005 och tjänar nu 23 300 kronor i månaden. En polisanställd utredare i hennes grupp, en kvinna, tjänar 27 900 kronor och den manlige bilinspektören som hon jämförts med tjänar 23 300 kronor.

I polismyndighetens lönekartläggning anges att Gunilla Mälbergs lön ska justeras med 500 kronor per år för att komma i nivå med medellönen för polisutredare.

Gunilla Mälbergs egen slutsats är att hennes anmälan om diskriminering lett till att både hon och de andra civila utredarna i gruppen fått upp sina löner.

– Det är jag glad för, men jag tycker fortfarande att det är för stor skillnad mellan civilanställda och poliser som utreder brott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA