DO vinner aldrig i AD

DISKRIMINERING2009-02-20

Inte en enda gång har Diskrimineringsombudsmannen, DO, vunnit ett mål om etnisk diskriminering i Arbetsdomstolen. Det visar en genomgång som Du & Jobbet har gjort.

Sedan 2003 har DO drivit tolv fall om etnisk diskriminering till Arbetsdomstolen. I samtliga har DO förlorat och Arbetsdomstolen, AD, har gått på arbetsgivarens linje.

I ytterligare femton fall har enskilda stämt arbetsgivare för etnisk diskriminering. I samtliga fall har AD friat arbetsgivaren. Sex gånger har fackförbund gått till AD med anklagelser om diskriminering. Två gånger har det slutat med förlikning – i övriga fall har AD friat, visar Du & Jobbets genomgång.


Pia Engström, chefsjurist på DO, säger till tidningen att beviskraven kan vara för högt satta. Enligt EU-direktivet om bevisbördan i diskrimineringsmål ska det inte vara alltför svårt att göra det troligt att diskriminering skett.
Pia Engström menar att AD i flera domar köper arbetsgivarnas förklaringar alltför lättvindigt:

– Jag kommer att göra en fördjupad analys av de här domarna. Jag önskar att AD någon gång ställer frågor till EG-domstolen om tolkningen av bevisbördedirektivet, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA