Domstolshandläggare åtalad för tjänstefel

DOMSTOLARNA2022-03-22

En handläggare vid en tingsrätt åtalas för tjänstefel på grund av jäv, rapporterar Dagens Nyheter. Handläggaren misstänks för att vid 45 tillfällen ha gett uppdrag till personer i sin egen vänkrets.

Handläggaren har delat ut uppdrag som offentliga försvarare till fem olika advokater trots att de var hens vänner, skriver Dagens Nyheter. Tre av dem ska enligt åtalet ha fått uppdrag trots att de inte kunde anses vara ”advokater med särskild erfarenhet”, vilket just de uppdragen krävde. Den åtalade handläggaren nekar till brott.

Det är ett drygt år sedan som en jurist slog larm om korruption vid domstolen. Enligt juristens uppgifter gav en domstolshandläggare uppdrag till fem av sina vänner och före detta kollegor i strid med gällande riktlinjer. Hen skulle också i något fall tagit emot ersättning från en av de advokater hen gett uppdrag till. En del av de aktuella uppdragen var omfattande, och därmed också ekonomiskt betydelsefulla för de advokater som domstolen anlitade. I ett av målen gav uppdraget en inkomst på mer än en miljon kronor, skriver tidningen.

Domstolens chef tog informationen från juristen på stort allvar. Handläggaren fråntogs rätten att utse offentliga försvarare och en polisutredning angående misstänkt mutbrott och tjänstefel inleddes, skriver Dagens Nyheter. Nu har utredningen lett till ett åtal mot handläggaren. Hen åtalas för tjänstefel därför att hen enligt åklagaren vid riksenheten mot korruption ”uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften”.

Domstolshandläggaren nekar till brott och anser att hen förordnat advokaterna enligt gällande regler. Hen menar också att de advokater som utsetts varit kompetenta och fått uppdragen på sina meriter, inte av något annat skäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA