Annons:

Domstolshandläggare riskerar avsked

DOMSTOLARNA2023-11-27

En domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng och står åtalad för grovt brott mot tystnadsplikten. Nu begär arbetsgivaren att hon ska bli avskedad.

Rättegången mot domstolshandläggaren, som är i 30-årsåldern, avslutades under torsdagen förra veckan. Hon misstänks för att under sin tid som anställd vid Attunda tingsrätt ha inlett en relation med en man som är medlem i ett kriminellt nätverk och sedan läckt hemliga uppgifter om bland annat avlyssning.

Åklagaren har yrkat på två års fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten. Kvinnan har släppts på fri fot och dom väntas i nästa vecka. Men oavsett utgången i målet vill arbetsgivaren att hon ska avskedas.

I en anmälan till Domstolsverkets personalansvarsnämnd skriver lagmannen vid Attunda tingsrätt att handläggaren hanterat sekretessbelagda uppgifter och tingsrättens målhanteringssystem på ett sätt som hon visste var otillåtet. Eftersom hon ”grovt åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren” anser lagmannen att det finns grund för omedelbart avsked.

Det blir nu upp till personalansvarsnämnden att fatta beslut i frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA