Ensamarbetet stoppat

SPÅRTAFIKEN2012-06-14

Arbetsmiljöverket har förbjudit ensamarbete inom Skånetrafiken. Verket bekräftar därmed det skyddsstopp som STs huvudskyddsombud Malin Cato beordrade i går kväll.

Malin Cato beordrade skyddsstopp sedan en kvinnlig tågvärd på sträckan Landskrona – Helsingborg attackerats och bestulits av en man.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i dag och fattade omedelbart beslutet att förbjuda ensamarbete på Skånetrafikens tåg. Förbudet gäller till 19 augusti, och förlängs om inte företaget kan presentera en acceptabel säkerhetslösning, berättar Malin Cato. Om Skånetrafiken bryter mot förbudet hotar ett vite på 150 000 kronor.

Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt Malmö säger till Ekot att arbetssituationen för tågvärdarna är anmärkningsvärd:

”Bara sedan nyår har de haft ett 70-tal tillbud om hot och våld. De har också anmärkningsvärd hög sjukfrånvaro.”

Just nu pågår förhandlingar sedan Veolia varslat 105 anställda i Skånetrafiken. Neddragningen bygger på att tågen bara ska ha en tågvärd oavsett hur många tågsätt, vagnar, som ingår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA