Etableringen gav Arbetsförmedlingen ny roll

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-25

När Arbetsförmedlingen tog över ansvaret för de nyanländas etablering från kommunerna 2010 fick myndigheten en socialpolitisk funktion. Den slutsatsen drar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie av myndighetens etableringsuppdrag.

Studien från IFAU har skrivits av Elin Ennerberg vid Malmö universitet. Ett av argumenten när Arbetsförmedlingen tog över ansvaret för etableringen från kommunerna år 2010 var att det skulle öka fokus på arbetsmarknaden. I stället fick myndigheten en delvis ny roll, menar Elin Ennerberg:

”Arbetsförmedlingen har genom etableringsreformen fått en delvis ny funktion då det blivit en viss betoning på frågor som traditionellt inkluderats under socialpolitik eller integrationspolitik. Istället för att endast stärka arbetsmarknadsperspektivet för de nyanlända tycks konsekvenserna i praktiken varit att hanteringen av sociala problem utvidgades till de organisationer som implementerar arbetsmarknadspolitiken”, kommenterar Elin Ennerberg i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten använder Arbetsförmedlingen mer kontrollerande åtgärder jämfört med de tidigare kommunala introduktionsprogrammen, men fokus på utbildning och rehabilitering kvarstår.

I rapporten beskrivs fem olika vägar för nyanlända under etableringen. De fem kategorierna av nyanlända är svensklärande, frustrerade arbetssökande, vilsna etablerare, arbetsfinnare och etablerare med förhinder. Rapporten bygger på en kartläggning av 181 nyanländas väg genom Arbetsförmedlingens etableringsprogram.

De fem grupperna har enligt rapporten olika behov av hjälp. Etablerare med förhinder använder exempelvis mycket av etableringstiden till att utreda behov av socialt eller hälsorelaterat stöd, medan de som snabbt vill in i arbete har stort behov av vägledning och kunskaper om svensk arbetsmarknad.

”Det är tydligt att de nyanlända har varierande förutsättningar att ta del av åtgärder inom etableringen”, anser Elin Ennerberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA