EU-anställda får lönelyft

LÖNER2010-12-07

EU-anställda har rätt till sina avtalade löneökningar även om ekonomin är kärv. Det har EG-domstolen slagit fast i en dom, sedan ministerrådet försökt begränsa lönepåslagen.

Förra året skulle de EUs anställda få en löneökning på 3,7 procent, enligt de regler för uppräkning som gäller. Men en minoritet av medlemsländerna lyckades i ministerrådet blockera utbetalningarna med hänvisning till det allvarliga ekonomiska läget. Vid Europaparlamentet hotade tjänstemännen att gå ut i strejk om löneökningarna inte genomfördes.

Nu har EG-domstolen avgjort frågan till de anställdas fördel, skriver Jusek-tidningen. Personalen har rätt till de avtalade löneökningarna och nu kan cirka 45 000 fast anställda och 10 000 korttidsanställda se fram emot en rejäl retroaktiv ersättning.

”Vi utpekas ofta som syndabockar. Särkilt i kristider är det populärt att peka finger åt oss”, säger Bernd Loescher, vice ordförande i det största facket för EU-anställda Union Syndicale, till tidningen.

De EU-anställdas löner ska öka i samma takt som lönerna inom medlemsländernas statsförvaltningar. Det är den europeiska statistikmyndigheten Eurostat som gör beräkningarna.

”Systemet har två fördelar. Dels har vi en löneutveckling som är jämförbar med våra kollegor i andra länder. Varken mer eller mindre. Dels slipper vi årliga löneförhandlingar, som ofta leder till konflikter. Det gör att EUs institutioner fungerar kontinuerligt”, säger Bernd Loescher till Jusektidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA