Europafacket hoppas på Sverige

EU2003-11-18

Europafacket räknar med svenskt stöd för att få in rätten till fackliga sympatiåtgärder i EU-fördraget.

På torsdagen den 20 november ska riksdagen ta beslut om hur Sverige ska ställa sig till innehållet i det nya EU-fördraget.

Majoriteten i det sammanslagna utrikes- och konstitutionsutskottet har förklarat att Sverige ska försöka få gehör för rätten till gränsöverskridande fackliga sympatiåtgärder. En rättighet som inte finns med i fördragstexten.

Generalsekreteraren i Europafacket John Monks hoppas därför på den svenska regeringens stöd för att få med de fackliga rättigheterna som en av de grundläggande friheterna i det nya fördraget. Enligt de svenska fackens Brysselkontor förväntas han ta upp frågan vid sitt besök i Sverige den 26 november.

Men utsikterna att nå framgång är inte stora, skriver Brysselkontoret i sitt nyhetsbrev.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA